donderdag 27 februari 2014

Origami

Origami is de Japanse kunst van papier vouwen. Ori (Vouwen) en kami (papier)
Door een vel papier in verschillende hoekjes en slagjes te buigen en vouwen kun je de meest kunstzinnige elementen maken.
Elke Japaner is ermee groot gebracht.
Een handig zwerver in dat land weet dan ook met een kartonnen doos en een huishoudschaar in een handomdraai een vierkamer appartement met oprijlaan te vouwen. Overal aan het strand zie je Japanse moeders zonnehoedjes voor haar kinderen maken in vormen volgens de laatste haute couture. En zelfs complete wolkenkrabbers en kerncentrales worden in dit land uit ingenieus gevouwen rijstpapier opgebouwd.

Mijn vouwkunst heeft zich altijd beperkt tot het construeren van muizentrapjes. Een soort harmonica achtige constructie slechts bedoeld als bezigheidstherapie voor lastige kindertjes op kleuterschool en peuterspeelzaal.


Maar het is vakantie en we zagen op YouTube een filmpje waarin een kleuter laat zien hoe je in 6 minuten een kraanvogel maakt met een vierkant stuk papier.
Dat zag er leuk uit dus dat wilden wij ook kunnen.
 

De eerste drie stappen waren nog eenvoudig te volgen. Een vierkant vel dubbelslaan en punt naar punt brengen. Daarna ging het in een razend tempo verkeerd waarbij zelfs na vertraagd afspelen onze gevouwen kraanvogel meer leek op een geplette mus. Uiteraard lieten wij ons niet door een kleuter op de kop zitten en een verse riem papier werd uit de kast gehaald.
 

Het filmpje werd frame voor frame afgespeeld om de geheimzinnige handelingen van het kind te kunnen volgen. De prullenbak vulde zich langzaam met kraanvogels zonder hals of vleugels of voorwerpen die met de beste wil van de wereld niet aan een papieren dier zouden kunnen toebehoren.
Pas rond het avondeten was er de vreugde van een gelukt exemplaar. Het van zwart papier gevouwen dier leek precies op het door het YouTube kind geconstrueerd exemplaar.
En na een uurtje open en dicht vouwende flappen stond er een evenzo goed gelukt wit exemplaar naast.
 

Hulde vreugde, drank, taart en polonaise door de keuken.
Op naar les twee, een origami olifant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten