maandag 17 februari 2014

Limburgse gastvrijheidMocht je ooit in een moment van ongebreidelde reislust Limburg willen bezoeken. En de Limburgse gastvrijheid willen ervaren.
Doe dan zeker Simpelveld eens aan.
Midden in het glooiende landschap ligt het pritoreske dorpje met zijn mergelstenen huisjes.

Lopende door de kobbelstenen straatjes loopt u zeker een markant
kromgetrokken Simpelvelder tegen het lijf die u onder zachte uitnodigende dwang zijn woonhuis in zal leiden. Daar dient u een kop Limbugse koffie te drinken die elke keer bijgeschonken voorzien wordt van een flink stuk Limburgse vlaai.
Ondertussen probeert u op de juiste momenten te knikken bij de onbegrijpelijk uitgesproken zinnen van u gastheer. U heeft geen idee waar het gesprek over gaat en wilt na het vijfde stuk opgediende rijstevlaai uw weg vervolgen.
Uw gastheer zal u echter niet laten vertrekken zonder u eerst voorzien te hebben van een voedzame maaltijd. "Dy stukse vloj kenste nie op leve". En u ziet in uw ooghoeken nog net een gans geslacht worden in de tuin.

Het bier komt op tafel."Ut Lemberg" klotst de gastheer met literpullen op tafel, en zet er een schaal braadworsen bij. U nipt uw glas maar een tweede pul wordt voor u neergezet. "Drenke", schalt de gastheer. En een schaal gebraden kippenpoten wordt naast de braadwordt neergezet. Na de hoofdmaaltijd. (Gevulde gans, aardappelpuree, zuurvlees, frieten en een desert van bosbessenbavaroise met opgeklopte room) volgt natuurlijk nog koffie met vlaai. En een "afzekkertje" voor het naar huis gaan.

Terwijl u probeert te doorgronden wat u zojuist overkomen is onderweg naar uw voertuig, is de kans groot dat u opnieuw een markant kromgetrokken simpelvelder tegenkomt die u onder zachte uitnodigende dwang zijn woonhuis in zal leiden....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten