zaterdag 16 augustus 2014

Amsterdams

Terwijl dochter en schoonzoon zich nat laten regenen op Lowlands bewaken wij hun fort in Amsterdam. We moeten die middag naar "Hutspot" op de Rozengracht. We beginnen langzaam het ritme van de stad te leren, en slingeren tussen de auto's door naar onze bestemming. We zetten de fietsen met dubbele ketting vast aan een grachtenreling. 

Hutspot heeft een collectie vintage en design meubelen. Je koopt er een ansichtkaarten plankje voor een tientje en een sixties stoel voor duizend euro.
Een zweeds moedertje komt met gebutste driewieler in haar handen de trap af gelopen. Verguld met haar jaren zestig trapfietsje spreekt ze ons in umlaut engels aan. "I think i had sis one when i was zree. My daughter will love it.". Honder twintig euro zie ik in een flits aan het stuurtje hangen. 
Huspot doet in kostbare jeugdherinneringen.

Langs de rozengracht lopen we verder naar de Dam. 
Het is hartje zomer.
"Is this the direction to the Damsquare" vraagt een toerist met sjaal en gebreide muts met oorkleppen.
"Yes", zeggen we in koor. Alsof we hier al jaren wonen.
Langs de Rusische winkel die alleen Babushka's verkoopt glippen we naar het Damplein. Even met een Febootje op een bankje mensen kijken.
We zien veel toeristen poseren bij de klepjes van de kroketten automaat bij de Febo. De kaaswinkel doet goede zaken en aan de overkant gaan
uitpuilende tassen met Ming Dynastie Delfts Porselein gekocht door Aziatische touristen straks op weg naar het verre oosten. 

We fietsen nog even naar het Vondelpark en verdwalen wandelend door de rozentuin. Waar stonden die fietsen ook al weer. En hoe groot kan dat hier nou eigenlijk zijn? 470.000 m2 Lees ik op Internet. Drie uur later zitten we aan het appelgebak met thee. Beide een beetje moe.

Morgen een dagje op de gracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten